Nacionalni park Sutjeska i Zelengora

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji je po svojim prirodnim vrednostima i lepotama biser Bosne i Hercegovine. Obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, delove planina Maglić (2.386 m- najviši vrh u BiH), Volujaka, Vučeva i Zelengore. Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrednostima i njihovoj očuvanosti NP Sutjeska je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a (Odel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara).

NP Sutjeska je najraznovrsniji kompleks ekosistema na prostoru BiH i jedan od najraznovrsnijih na prostorima jugoistočne Evrope. Celo područje parka odlikuje izuzetna lepota i raznolikost oblika pejzaža – od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, planinskih pašnjaka do visokih planinskih masiva.

Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera „gorskih očiju“, a ono što takođe karakteriše ovo područje su duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih reka bogatih potočnom pastrmkom. Veoma je dragocen i bogat fond divljači i retkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske.

U samom srcu Parka smešten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1.434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija čoveka.
Na području nacionalnog parka Sutjeska nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije.

POVRŠINA PARKA 17.250 ha
OSNOVAN 1965. GODINE
NAJSTARIJI NACIONALNI PARK U BOSNI I HERCEGOVINI

Zelengora

Zelengora je planina u u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska, poznata po velikom broju glacijalnih jezera, od kojih su najpoznatija Kotlaničko jezero, Orlovačko jezero, Štirinsko jezero, Jugovo jezero, Donje Bare i Gornje Bare, a u centralnom masivu Zelengore je Bregoč (2.014 m) kao najviša tačka čitavog planinskog masiva.

Kompleks Zelengore prostire se na oko 160 kilometara kvadratnih površine i raspolaže izuzetnim pešačim stazama.

No Trip matches your search criteira