Prašuma Perućica

Perućica je jedna od poslednjih očuvanih prašuma u Evropi. Nalazi se u okviru Nacionalnog parka Sutjeska, na području opštine Foča, Bosna i Hercegovina.

Nakon što je 1952. godine donešen zakon o proglašenju područja Sutjeske nacionalnim parkom, iste godine Vlada NR Bosne i Hercegovine donela odluku o izdvajanju Perućice (1.234 ha) iz redovnog šumarskog gospodarenja, kao šumarski objekat potreban naučnim istraživanjima i nastavi. Rešenjem Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih retkosti Bosne i Hercegovine 1954. godine područje Perućice uvećano je za 200 ha (1.434 ha) i stavljeno pod zaštitu države kao prirodni rezervat.

Prepuna je prekrasnih netaknutih prirodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume visok preko 70 metara.

Ljudska ruka nikada nije imala uticaj na ciklus rađanje-život-umiranje biljaka i životinja u ovoj prašumi. U njoj se nalazi veliki broj stabala starih oko 300 godina, a smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina. Ovde se mogu pronaći stabla visoka preko 50 metara, a trenutno najviše izmereno visoko je 57,4 metra. Do sad registrovano je preko 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1.000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi.

Prema tvrdnjama naučnika sa Univerziteta Yale, Perućica nudi jedinstvenu studiju o ulozi prašuma u globalnom ciklusu ugljika, što je čini savršenom prirodnom laboratorijom.

S obzirom da je šuma vrlo gusta, u nekim delovima čak i neprohodna, te zaštićena, poseta je dozvoljena samo uz najavu i pratnju vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

JEDINA PRAŠUMA U EVROPI
1.434 ha POD ZAŠTITOM
STABLA STARA I PREKO 300 GODINA