Kanjon reke Hrčavke

Kanjon Hrčavka kao deo Nacionalnog parka Sutjeska jedan je od poslednjih otkrivenih i istraženih kanjona na evropskom kontinentu. Najatraktivniji deo dug je oko 13 kilometara, a prolazak traje pet do šest časova, u zavisnosti od broja učesnika.

Prve kanjoning ture organizovane su tek 2014. i preporuka su samo za hrabrije i izdržljivije avanturiste željne izazova ovakve vrste. Smatra se jednom od zahtevnijih tura, jer ćete se tokom prolaska kanjonom susresti sa brojnim preprekama poput skakanja niz teško prohodne vodopade, spuštanja užetom niz strme stene, provlačenja kroz uske delovima kanjona i tome slično.


Važno je napomenuti da ovakva kanjoning avamntura zahteva određenu fizičku pripremljenost, što podrazumeva da ste dobrog zdravstvenog stanja i da ste plivač.

Pored profesionalne opreme koju vam obezbeđuje Trio Lux Resort za ovakav poduhvat, svakako ne zaboravite da ponesete fotoaparat, jer su na nekoliko mesta predviđene kratke pauze za predah i fotografisanje.

S obzirom na to da spada u grupu najlepših prirodnih lepota Bosne i Hercegovine, verujemo da će vam prolazak ovim kanjonom ostati u lepom sećanju.

Kanjon reke Nevidio

Kanjon Nevidio je deo reke Komarnice koja izvire u podnožju južnog dela Durmitora tačnije u Dobrom Dolu. Ponirući prolazi između Boljskih greda (2091 m.n.v) i Lojanika (2091m.n.v) da bi se ponovo pojavila u pitomoj rečnoj dolini kao stalna reka.

Na samom kraju doline počinje kanjon Nevidio ili Nevidjbog kako ga nazivaju stanovnici ovoga kraja. Sa pravom nosi ovo ime jer se Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i postaje ljudskom oku nevidljiva.

Okolina ulaza je jedna od najlepših u durmitorskom kraju. Lepotu ovog kraja čini selo Pošćenje sa dva lednička jezera, periodični vodopad Skakavica koji sa sedamdesetak metara visoke stene rasipa vodu Grabovice koja se uliva u Komarnicu.

Zabačen i sakriven na nepristupačnom terenu izazivao je pažnju i znatiželju ali je bilo malo organizovanih pokušaja da se upozna i istraži. Prvi ozbiljniji pokušaji izvedeni su 1957 g. i 1964 g. koji su bili neuspešni. Nizale su se čudne i fantastične priče o poslednjem neosvojenom kanjonu Evrope. Tako je bilo sve do avgusta 1965 g. kada su članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića, iako sa oskudnom opremom, prošli kanjon i prvi predstavili svetu dugo skrivenu, divlju i zapanjujuću lepotu.

Prvi dodir sa Nevidiom zasenjuje neopisivom lepotom, neobičnom i čudnom na koju čovek nije navikao. Veći deo kanjona se nalazi u večitoj senci. Zbog okomitih stena sunčevi zraci ne mogu da dopru do dna. Na strmim i nepristupačnim stenama vladaju surovi uslovi za vegetaciju tako da se za kanjon može reći da je dragulj surove prirode koji je ujedno raj i pakao. Širina kanjona na pojedinim mestima je manja od jednog metra. Pojedini delovi kanjona prolaze se samo uz pomoć alpinističke opreme.
Danas kanjon Nevidio nalazi svoje mesto u prospektima kao jedinstvena turistička atrakcija. Neponovljiva lepota tesnaca, kaskada i penušavih bukova koju čuva kanjon Nevidio dovoljan je razlog da se poseti ovaj neverovatni dragulj Crne Gore. Ipak, iako ne zahteva posebnu fizičku spremnost, prolazak kroz kanjon se ne preporučuje bez vodiča.

the Trio Lux Resort

The Trio Lux Resort, which is located just a few kilometers from the mouth of the Tara in the Drina, has a space for seminars, gatherings, conferences of all kinds and education where Wi-Fi and video beam for presentations.

Conference space capacity: 60 people
Treat yourself and your employees to something special, something they will remember. 

Let your team be even stronger and more united!

Choose an activity for your team

Adventurism
Choose one of our outdoor activities such as rafting Tara as the best example of teamwork, canyoning through the canyon of the river Hrčavka, hiking or hiking tour to Trnovačko Lake, tour of the Perućica rainforest…

Games
Trio Lux Resort has 2 hectares of green grass, which allows the organization of many sports games and competitions. There are volleyball court, table tennis, table football, darts…

Activities at the pool
We offer our clients a holiday with 2 outdoor pools located in the central part of the Resort for various types of recreation and entertainment

Evening parties and hanging out
U večernjim satima organizujemo zabavu i opušteno druženje u restoranu uz bazen ili uz otvoreno ognjište

Choose an adventure, leave the rest to us! At your disposal 7/24