Pogledajte aražmane u ponudi

Hiking ili pešački ili avanturistički turizam predstavlja pešačenje sa specifičnom svrhom istraživanja i uživanja u prirodnim lepotama. Pešačenje kroz prirodne predele koje podrazumeva i nošenje neophodne opreme i svega potrebnog je veoma popularna rekreativna aktivnost širom sveta, a poslednjih decenija i na prostoru Balkana.

Termini hiking i trekking su termini preuzeti iz engleskog jezika i ne postoje u potpunosti adekvatni izrazi u srpskom, hrvatskom ili bosanskom jeziku koji bi objasnili suštinsko značenje ovih aktivnosti (najbliži usvojen je pešački turizam).

Trekking predstavlja višednevni hiking, odnosno pešačenje po planinskim i seoskim predelima, a podrazumeva i noćenje u prirodi – obično u šatoru, a moguće je koristiti napuštene pojate ili drugi prirodni zaklon. Za trekking nije potrebna posebna obuka ili tehničko znanje, već je dovoljna snažna volja, dobra kondicija i malo specifične opreme.

Za Hiking je najčešće potrebna dobra fizička kondicija i podrazumeva pešačenje od po nekoliko kilometara. Ponekad je neophodno penjanje po strmim planinskim stranama.

Za hiking i trekking oprema nije drugačija od planinarske (ne i alpinističke). Kada je o opremi i veštinama potrebnim za trekking reč, treba napomenuti da je, osim u slučajevima kada se ide na poznate terene i ukoliko ne idete sa vodičem, neophodna topografska karta i elementarno poznavanje kartografije i orijentacije u prirodi. Dobro je posedovati i GPS uređaj.

Trio Lux Resort hiking avanture

U Trio Lux Resort ponudi su različite rute za planinarenje i rekreativno pešačenje i u zavisnosti od želja i fizičke kondicije zainteresovanih gostiju na raspolaganju su kategorije teških, skoro alpinističkih, do srednje teških i laganih staza.

Tokom jedne od komplikovanih ruta, između Tjentišta i Maglića, dužine 22 kilometra, nailazi se na uređen vidikovac sa kojeg se pruža pogled na prašumu Perućicu i vodopad Skakavac. Nešto lakše staze prostiru se od Prijevora do Trnovačkog jezera, dužine četiri kilometra, kao i staza dužine dva kilometra između Donje Bare do vidikovca Borić, sa kojeg se pruža pogled na planinske vence Maglić-Volujsk-Bioč, prašumu Perućicu, te kanjon Vratar i Sutjesku. Prilikom obilaska Nacionalnog parka Sutjeska u vidu šetnje ili planinarenja moguće pronaći i retke biljne vrste, skoro endemske, a mnoge od njih su i lekovite.

Nacionalni park “Sutjeska” je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini u kojem se prostire poslednja poznata prašuma u Evropi “Perućica”. Ovaj predeo krasi najviši planinski vrh u Bosni i Hercegovini – Maglić, visok 2386 metara, kao i planine Zelengora, Volujak i Bioč.

Maglić se prostire na granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.