Zašto je najbolji rafting na Tari?

Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu i adrenalinske sportove utoliko će vam samo u par reči biti jasno zašto je najbolji rafting na Tari, reci koja je biser među rekama ne samo ovog regiona, već i celog Evropskog kontinenta.

Zašto je reka Tara dobila ime ‘Suza Evrope’?

Reka Tara nastaje od rečica Opasanica i Veruša ispod planine Komovi u Crnoj Gori I većim svojim tokom protiče kroz Crnu Goru, a samo poslednjih 40 kilometara toka reka Tara plovi kroz Bosnu I Hercegovinu. Toliko čista većim delom svog toga toliko da se može piti iz ruke. Zbog takve svoje čistoće većim delom svog toka dobila je i ime “Suza Evrope”. Dugačka je 146 kilometara, a zajedno sa rekom Pivom pravi reku Drinu I to nedaleko od Šćepan polja, gde je i smešten jedan od najlepših i najluksuznijih kampova za rafting Tarom i Drinom – Trio Lux Resort. Veći deo toka Tare (uključujući njen kanjon) je pod zaštitom UNESKO kao deo Nacionalnog parka ‘Durmitor’.

Najbolji rafting na Tari samo u Trio Lux Resort

Najbolji rafting na Tari samo u Trio Lux Resort

Splavarenje kanjonom reke Tare. Kako je sve počelo?

Splavarenje rekom Tarom turistička je atrakcija novijeg datuma. Prvi turisti splavari niz reku Taru spustili su 1964. godine, a sve je krenulo kao prošireni turistički program splavaranje rekom Drinom, gde ova tradicija ima nešto dužu istoriju. A preteča splavarskog spusta kroz kanjon Tare je bilo triftanje (slobodno plovljenje vodenim tokom kao oblik jeftinog transporta drvene građe), odnosno spuštanje drvenih debla i posečenih stabala iz šuma u gornjem toku Tare koje su drvoseče spuštale na reku, koje je tok spuštao čak do reke Drine i dalje. Triftanje Tarom je duga tradicija ovim krajevima, koja je trajala čak do sedamdesetih godina prošlog veka.

Sa prvim turističkim splavovima stigao je i naziv Rafting, uveden iz engleskog jezika, koji se prevodi i kao “splavarenje divljim vodama”, više sa razlogom da bi zvučao takmičarski, ali svakako termin “splavarenje” nastao iz pomenutog termina “triftanje” označavao je najpre transport drvene građe rekama Tarom, Drinom i Limom iz ranijih vremena. Danas je rafting više od sporta i avanture,  svakako adrenalinski doživljaj i priča za nezaborav i jedinstven spoj zabave i odmora, i konačno razlog zašto je jedan i jedini i najbolji rafting na Tari.

Zašto je kanjon reke Tare svetska atrakcija?

Kanjon reke Tare, oaza netaknute prirode i u svetskim razmerama redak spoj jedinstvene flore i faune, dugačak je 60 kilomatara. Važi za najdublji na evropskom kontinentu i drugi najdublji na planeti, posle poznatog kanjona Kolorado u SAD. Prosečna dubina je impresivnih 1073 metara nadmorske visine sa tačkom najveće dubine od 1333 metara i to delu toka reke zvanog Obzir, gde je prosek dubine između 1250 i 1300 metara. Na mnoga mesta u kanjonu ni danas ljudska noga još nije uspela da kroči, te je sa pravom od 1977. godine upisan u UNESKO listu zaštićenih jedinstvenih geografskih celina kao rezervat brojnih endemskih vrsta biljaka i životinja sa unikatnim nazivom “Čovek i biosfera” – izuzetna geomorfološka i ekološka celina.

Zašto je reka Tara toliko divlja i zavodljiva?

Reka Tara je plovna u dužini od 95 kilometara, ali najatraktivniji deo za ljubitelje splavarenja i raftinga je poslednjih 20 kilometara njenog toka i to od mesta po imenu Brštanovica do ušća sa Pivom gde nastaje reka Drina. Tih poslednjih 20 kilometara tok reke Tare je prirodna granica između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Upravo u ovom delu toka reke Tare smešteno je 20 najatraktivnijih bukova ili brzaka, koji ovu reku čine divljom i zavodljivom za ljubitelje splavarenja i raftinga. Među najlepšim lokalitetima u tih 20 kilometara su svakako Manita vrela, koja se vodopadom visine od 20 metara stropoštavaju u Taru, i vodopad Šipčanica, kao najatraktivnija lokacija za sve turiste ispod čijih slapova nastaju definitivno najlepše fotografije čitave avanture. Temperatura vode u ovom delu reke Tare čak i tokom najtoplijih leta jedva da prelazi i 10 stepeni celzijusa.

Kada počinje rafting sezona i kada je tačno najbolje vreme za najbolji rafting na Tari?

Sezona raftinga ne zavisi toliko od kalendara, već od vremenskih uslova. Početak pada sa dolaskom proleća, mnogi smatraju da je to 1. april, ali svakako najidealniji trenutak je sa dolaskom prvih pravih prolećnih toplih dana, nakon topljenja snega da bi se moglo bez problema proći planinskim putevima. Sa prvim toplim prolećnim danima stižu i nabujale reke od otopljenog snega, te je i reka Tara toliko nabujala i divlja da je rafting avantura već tada gotovo na vrhuncu, ali uz dobru opremu kao što je naša u Trio Lux Resort-u bezbednost i uživanje za sve učesnike i najmlađe i najstarije garantujemo da je na vrhuncu. Svakako, iako je spust rekom Tarom u proleće mnogo zahtevniji zbog značajno višeg vodostaja reke, sa našim iskusnim skiperima bezbednost u svakom trenutku spusta je na maksimumu, kao i adrenalinski osećaj. Svakako, početak proleća i početak rafting sezone su izazov posebne vrste za sve ljubitelje raftinga i splavarenja, pogotovo na reci Tari svake godine.

Najbolji rafting na Tari je u Junu

Tokom leta, reka je mirnija, ali ne sasvim, da vas ne opusti previše, ali dovoljno mirna i krotka da će vam dozvoliti da uživate u svakom trenutku prolaska kroz kanjon Tare i njegove netaknute nestvarne prirode. Takođe, uživanje u letnjem raftingu je duže, jer je reka nešto sporija i mirnija, i predstavlja vrhunsko i nezaboravno osveženje tokom žarkih letnjih vrućina.

Sezona raftinga se završava sa dolaskom obilnih jesenjih padavina i prvih snegova, koji u ove krajeve dolaze i nešto ranije. U tom periodu vodostaj iznova raste i snaga i brzina reke Tare su opet kao u proleće. U svakom slučaju sa Trio Lux Resort-om možete birati bilo koji od perioda i izabrati avanturu prema svojoj želji i osećajima. Kako god da izaberete naša garancija je da će provod biti nezaboravan i večno urezan u vaše sećanje, toliko jako da ćete želeti da se vrlo brzo ponovi. Ali ne zaboravite, svaki sledeći spust je avantura za sebe i za posebno pamćenje, tako da je naša topla preporuka da svake godine odvojite bar tri do četiri dana svog odmora za ovaj nezaboravni provod.

Trio Lux Resort - Najbolji rafting na Tari

Trio Lux Resort – Najbolji rafting na Tari

Koliko dugo traje jedan spust rekom Tarom?

Vremenski dužina raftinga najpre zavisi od vodostaja, odnosno visine vode u rečnom koritu. Kao što je prethodno napomenuto, s početka i s kraja rafting sezone taj vodostaj je značajno veći i tada spus traje u proseku od oko 45 minuta. U maju, a često i krajem septembra ako je kišan, traje od 45 minuta do sat vremena, dok tokom jula i avgusta se oduži na čak tri do četiri sata. Svakako više nego dovoljno vremena za uživanje i doživljaj za pamćenje.

Zvanična potvrda da je definitivno najbolji rafting na Tari kad god da se odlučite

U prilog tome da je definitivno najbolji rafting na Tari ne govori samo dubina i lepota kanjona kroz koji reka Tara protiče već i činjenica da na međunarodnoj skali kategorizacije rečnih tokova, reka Tara ima kategoriju III i IV stepena, poput reke Kolorado koja protiče kroz istoimeni kanjon ili poznate divlje afričke reke Zambezi. Zbog ove činjenice reka Tara se svrstava u sam vrh najatraktivnijih u Evropi i na čitavom svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.